Velkommen til Marton Outdoors hjemmeside!

"Test av Bob`s Your Uncle på Mount Kosciuszko"

Reisebrev fra Cato Risløw

"Test av Bob`s Your Uncle på Mount Kosciuszko"

"Ett spennende funksjonelt teknisk plagg, med mange bruksområder i ulike årstider, fra ett lite norsk firma. God kvalitet og design, noen endringer kommer nok etter testperioden er over."

I februar kom jeg hjem etter en spektakulær topptur i Argentina. Aconcagua, dronningen av Andes hadde vist seg fra sin beste side, og toppen på 6968 m.o.h ble besteget i strålende solskinn.

På denne, som på alle andre toppturer i inn og utland var det utfordringer. Som den utstyrsnerden jeg er, har jeg alltid fokus på hva som irriterer meg på tur. Når jeg kommer hjem søker jeg ofte opp friluftslivutstyr på nettet og snakker med de som kan hjelpe meg med å gjøre neste tur enda mer optimal.

I april, etter tidenes mest snørike vinter, satt jeg på campingplassen vår på Voss (Oppheim for uinnvidde), og pratet utstyr og turer med naboene. Tone Markussen og Jens B. Jensen har hytte på samme sted og har mye vintererfaring, de er alltid hyggelige samtalepartnere når det går i friluftslivprat.

Tone kunne fortelle at hun hadde ett prosjekt på gang, som hun kalte Bob's Your Uncle ( engelsk idiodom for at alt ordner seg ).

Nysgjerrigheten til en utstyrsnerd våknet! Hva var dette?

Hvorfor jeg ville teste

Toppturer på kalde fjell uten snø (eller med snø for den saks skyld), fører med seg kjente problemstillinger. Kulde er ett. Om morgenene foretrekker jeg å sitte fullt påkledd i soveposen, mens jeg fyrer i gang primusen til snøtining til frokost og kaffe. Det krever at det er en meget kort radius til alt i frokost området. Det sier seg selv at slitasje på sovepose, og glidelås blir ekstra stor når man arbeider, og ikke ligger i ro, slik den er ment for. Jeg har sprengt glidelåser opp gjennom tidene, og opplevd at dun flyr rundt ørene på meg flere ganger fra flenger i stoffet, under matlaging på steinete underlag.

Bob's Your Uncle - "Bob'en" som jeg nå liker å kalle den, har tatt høyde for disse problemstillingene. Padding er plassert på strategiske områder der slitasjen er størst.

Turen til Mount Kosciuszko

I Snowy White Mountain, sør for Canberra var det vinter, og fjellet er en av de seven summits. Grader ned mot null på dagtid, og videre ned mot 17- på kveld og natt i August. Perfekte forhold for ein testur.

Etter en uendelig lang flytur, og flere mellomlandinger ankom jeg Jindabyne i verdens minste leiebil. Nissan Micra. Plassmangel var likevel ikke ett problem, da «gramming» før slike turer er ett av hovedfokuset.

Det var vinterferie i Australia, og ikke lett å oppdrive noen overnattingsplass, men det ordnet seg til slutt. Margareth en koselig eldre dame forbarmet seg over meg, og jeg ble innlosjert i herberget med det fengende navnet Jumblerock. Mannen hennes Rick på 85 hadde vært i Norge for 60 år siden, og kjørt gjennom landet på en moped han hadde kjøpt i Frankrike. Rick var ein sosial kar med talegavene på plass, og jeg fikk mange fine kvelder med gode historier fra fjellene rundt Jindabyne.

Truger og snøbrett ble leid, kart og kompass kjøpt inn og, ruten sjekket ut med god hjelp fra gutta på Mountain shop. Lørdag morgen var jeg klar.

Værmeldingen viste 25 km/t med vind fredag og 50 km/t og -17 på søndag. Lørdagen derimot var det meldt rimelige -4 og 5km/t med vind. Perfekte forhold til å gå til toppen av Kosciuszko, og samtidig få prøvd hva Bob'n var god for.

Søndagens -17 og 50km/t med vind, regnet jeg som en bonus for å få testet den i skikkelig ruskevær, men da lenger nede i fjellet.

Turen til Eagles Nest

Fra Eagles Nest på 1900 moh var det blå himmel og sol, men vinden var kald og temperaturen sank kjapt til -7 grader og ikke -4 som det var meldt. Med brett og utstyr på ryggen var det likevel ikke noe problem å holde varmen. Etter noen timer, traff jeg på en australsk kar som hadde overnattet i Sadelen mellom siste fjellet jeg passerte og Mount Kosciuszko. Han hadde hatt en rimelig kald natt, og gjorde store øyne da jeg trakk Bob'n ut av sekken.

Han fyrte opp jetboilen og bydde på kaffe, mens jeg satt meg godt til rette i snøen. Han var der for å teste teknisk utstyr for ett firma i Østerrike, og hadde stor sans for problemene Bob'n løste. Han hadde ikke sett noe lignende før, og fikk prøve den. Han ville også ta bilde, men viste forståelse da jeg forklarte at det ikke var mulig, at dette var en prototype. Han fikk Bob's Your Uncle sin hjemmeside adresse, og var godt fornøyd med det.

Tredve minutter senere forlot jeg sadelen, og nådde Kosciuszkos summit i strålende sol. Bob'n kom på igjen, og arbeidet med lunsj sittende på kne i snøen var en fornøyelse. Varmt og godt. Sittende på toppen, behagelig tilbakelent, med god mat og fantastisk utsikt, var saken klar. Bob'n blir med på neste tur til fjells!

Det ble ett artig etterspill på turen, på vei tilbake, fant jeg noen flotte linjer, og snowboardet ble tatt frem. Etter flere nedfarter, traff jeg på noen innfødte på tur. Plagget ble tatt frem igjen, gutta og damene ble ganske så begeistret. Det kom flere skigåere til, og interessen for plagget var påtagelig.

Bob's Your Uncle er opprinnelig et australsk utrykk, og en skikkelig icebreaker her nede. Det endte opp i ett gruppebilde og utlevering av Bob's Your Uncle sin internettadresse.

I det jeg skulle videre spurte jeg rundt om det var noen endringer de ville ha hatt om man hadde mulighet til å velge. Damene ønsket seg et bredere strikk i livet, og at bevernylonen bak var høyere oppe. Jeg ble nysgjerrig på grunnen, og fikk til svar at de da ville ta seg bedre ut på afterski!!

Noen dager senere droppet temperaturen til -17 og vinden tok seg kraftig opp. Teltet ble satt opp, og en kald natt i varm sovepose, ble til en koselig opplevelse. Morgenen kom med mye snø. Etter å ha ristet det meste av teltduken fra innsiden, rullet jeg ut av soveposen og inn i Bob'n. Termometeret som fulgte med, viste -14 effektive, smelting av snø i nydelig utsikt over Snowy White Mountain ble likevel en behagelig afære. Jeg holdt fint varmen, noe jeg ikke hadde gjort i samme grad om frokostvannet skulle blitt klargjort sittende på kne i goretex buksa.

Kompasset som følger med Bob'n er derimot mer en gimmick enn ett verktøy, så ta med eget kompass. Termometeret derimot, viste korrekt tempratur i både farenheit og celsius.

600 gram er kanskje i tyngste laget for de høye fjellturene, men jeg kan forstå at det kan være vanskelig å gramme mer, uten at det da vil gå utover isolasjonsevne. Tynnere glidelås er heller ikke å anbefale, siden det vil bli mye trykk på de når man arbeider med matlaging i kulden.

Jeg vil nok «gramme» på andre områder, og ta den med på høyere fjell.

Mine tanker om Bob`s Your Uncle

Min første tanke er at Bob'n fremover vil ha stort potensiale på vintercamping. Foreldre med barn på ski, som sitter i skibakken mye, vil ha stor glede av den. Sosialisering ute på campingen på kalde kvelder blir behagelig. Overnattingsturer i telt høst og vinter er nok også ett riktig marked, og ikke minst må dette være noe for jaktlaget. Å sitte på post kalde morninger, blir nok en mye mer behagelig afære med Bob'n på.

Konklusjon:

Ett spennende funksjonelt teknisk plagg, med mange bruksområder i ulike årstider, fra ett lite norsk firma. God kvalitet og design, noen endringer kommer nok etter testperioden er over.